|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
02/05/2023 |
Data da última atualização: |
02/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DIAS, K. M.; GAMA, M. A. S. da; RIBEIRO FILHO, H. M. N. |
Afiliação: |
KAMILA MACIEL DIAS, Universidade do Estado de Santa Catarina; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CPPSE; HENRIQUE MENDONÇA NUNES RIBEIRO FILHO, Universidade do Estado de Santa Catarina. |
Título: |
Milk fatty acid composition of cows and ewes supplemented with black wattle tannin extract. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 53, n. 12, e20220095, 2023. |
Páginas: |
10 p. |
ISSN: |
1678-4596 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20220095 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
This study evaluated the effects of Acacia mearnsii tannin extract on milk fatty acid profile of dairy ewes and cows. In experiment 1, twenty-four Lacaune ewes received one of the following dietary treatments: control (no tannin extract added to the diet), T30 (30 g tannin extract/kg concentrate), and T40 (40 g extract/kg concentrate). In experiment 2, thirty Jersey cows received either a control diet (no tannin extract added to the diet) or the same diet containing 40 g tannin extract/kg concentrate (T40). Dry matter intake, milk production and milk solids content of ewes and cows were unaffected by tannin supplementation. The cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) content increased linearly by 21% in milk fat from ewes fed tannin extract, while the C18:2 n-6 (linoleic acid) content tended (P = 0.051) to increase by 13% in cows fed TE. The supplementation with black wattle tannin extract improves the nutritional quality of milk fat of ewes and cows to a small extent, with no adverse effects on performance or gross milk composition. |
Palavras-Chave: |
Componentes secundários de plantas; Dairy fat; Gordura do leite; Plant secondary compounds; Ruminant diets. |
Thesagro: |
Acácia Mearnsii; Ruminante. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153453/1/MilkFattyAcid.pdf
|
Marc: |
LEADER 01868naa a2200265 a 4500 001 2153453 005 2023-05-02 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-4596 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0103-8478cr20220095$2DOI 100 1 $aDIAS, K. M. 245 $aMilk fatty acid composition of cows and ewes supplemented with black wattle tannin extract.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a10 p. 520 $aThis study evaluated the effects of Acacia mearnsii tannin extract on milk fatty acid profile of dairy ewes and cows. In experiment 1, twenty-four Lacaune ewes received one of the following dietary treatments: control (no tannin extract added to the diet), T30 (30 g tannin extract/kg concentrate), and T40 (40 g extract/kg concentrate). In experiment 2, thirty Jersey cows received either a control diet (no tannin extract added to the diet) or the same diet containing 40 g tannin extract/kg concentrate (T40). Dry matter intake, milk production and milk solids content of ewes and cows were unaffected by tannin supplementation. The cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) content increased linearly by 21% in milk fat from ewes fed tannin extract, while the C18:2 n-6 (linoleic acid) content tended (P = 0.051) to increase by 13% in cows fed TE. The supplementation with black wattle tannin extract improves the nutritional quality of milk fat of ewes and cows to a small extent, with no adverse effects on performance or gross milk composition. 650 $aAcácia Mearnsii 650 $aRuminante 653 $aComponentes secundários de plantas 653 $aDairy fat 653 $aGordura do leite 653 $aPlant secondary compounds 653 $aRuminant diets 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aRIBEIRO FILHO, H. M. N. 773 $tCiência Rural$gv. 53, n. 12, e20220095, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
23/02/2006 |
Data da última atualização: |
28/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ROSINI, F.; DONATI, G. L.; NASCENTES, C. C.; ARRUDA, M. A. Z.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A. |
Afiliação: |
ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Espectrometria de absorção atômica com forno tubular na chama e aerossol térmico (TS_FF_AAS): comportamento dos elementos selênio e cobalto. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DE PÓS GRADUAÇÃO DA UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS, 3., 2005, São Carlos. Anais... São Carlos: UFSCar, 2005. |
Volume: |
v. 1. |
Páginas: |
p. 1561-1562. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Comportamento; Condições de operação. |
Thesagro: |
Cobalto; Selênio. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117683/1/Binder1.pdf
|
Marc: |
LEADER 00827nam a2200229 a 4500 001 1047279 005 2023-06-28 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROSINI, F. 245 $aEspectrometria de absorção atômica com forno tubular na chama e aerossol térmico (TS_FF_AAS)$bcomportamento dos elementos selênio e cobalto.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DE PÓS GRADUAÇÃO DA UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS, 3., 2005, São Carlos. Anais... São Carlos: UFSCar$c2005 300 $ap. 1561-1562. v. 1. 490 $vv. 1. 650 $aCobalto 650 $aSelênio 653 $aComportamento 653 $aCondições de operação 700 1 $aDONATI, G. L. 700 1 $aNASCENTES, C. C. 700 1 $aARRUDA, M. A. Z. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aNÓBREGA, J. A.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|